Ad

Slider

COP27 Biterken.. Hangi Kararlar Konuşuldu?

0

100’ün üstünde lider ve 35000'in üzerinde katılımcıyla UNFCC 27. Taraflar Konferansı, bilinen adıyla COP27, 6-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Mısır’da gerçekleştirildi.

  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, “İklim değişikliği bir ada ülkesini sular altında bırakacaksa veya Afrika kıtasını kuraklığın pençesinde bırakacaksa COP27 buna yanıt olmadı. Çok ödevimiz ve az zamanımız var,” dedi.

  • “Uzatmalı pek çok tartışmanın olduğu, ancak yaptırımı olan kararların alınmadığı bir konferans daha izledik,” demek yanlış olmayacak sanırım.

  • Kayıp ve hasar fonunun oluşturulması kararını bazıları pek alkışladı. Pek çoğu da COP27’nin tatmin edici olmadığını belirtti.

  • Konferansta iklimin etkilerine karşı ne yapılacağı çok konuşulurken iklim krizinin sebeplerini ortadan kaldırmak için yapılması gerekenler pek konuşulmadı.

  • Geçen yıl yapılan COP26’dan bu yana pek bir gelişme kaydedilmediği vurgulandı. Mevcut politikalarla yüzyılın sonuna kadar 2,8oC sıcaklık artışının kaçınılmaz olduğu, bunun katastrofik sonuçlarının olacağı vurgulandı. Liderlere daha fazla çaba göstermeleri gerektiği uyarısı yapıldı.
  • Rusya-Ukrayna savaşı çokça konuşuldu. Savaşın iklim krizinde yavaşlamak için değil hızlanmak için bir sebep olması gerektiği belirtildi. Ancak savaş başladığından bu yana Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika ve Avustralya’da yeni fosil yakıt üretimi yatırımlarının neden yapıldığı sorulmadı.


0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.

Mega Menu

blogger