Ad

İklim Değişikliği Sözlüğü

Tarımsal su kullanımı = Bitkisel üretim ve hayvancılık için kullanılan su.

Akifer = Yeraltı suyu içeren ve ileten jeolojik oluşumlar.

Faydalı kullanımlar = Suyun doğrudan insanlar tarafından veya onların genel yararı için kullanılabileceği birçok yol. Örnekler arasında belediye su temini, tarımsal ve endüstriyel uygulamalar, navigasyon, balık ve vahşi yaşam habitatının iyileştirilmesi ve su teması rekreasyonu sayılabilir.

Tüketim amaçlı kullanım = Çekilen suyun buharlaştırılan, buharlaştırılan, ürünlere veya ekinlere katılan, insanlar veya hayvanlar tarafından tüketilen veya yakın su ortamından başka bir şekilde uzaklaştırılan kısmı.

Doğrudan içilebilir yeniden kullanım = Bkz. İçilebilir yeniden kullanım, doğrudan.

Evsel su kullanımı = Evsel su kullanımı, içme, yemek hazırlama, banyo yapma, çamaşır ve bulaşık yıkama, tuvalet sifonu çekme ve çimenleri ve bahçeleri sulama gibi normal ev amaçları için kullanılan suyu içerir.

Eko-verimlilik = Bir birim ekonomik faaliyeti üretmek için çevresel kaynakların kullanıldığı verimlilik.

Çevre etiği = Çevreyle ilgili ahlaki sorumluluğu araştıran bir etik disiplini.

Evapotranspirasyon = Topraktan buharlaşma ve bitkilerden terleme yoluyla su kaybını içeren toplu bir terimdir.

Küresel hidrolojik döngü = Tüm dünyadaki nem akışlarının çeşitli biçimlerinde yıllık hesabı.

Yeraltı suyu = Tamamen doygun topraklarda ve jeolojik oluşumlarda su tablasının altında oluşan ve kuyu ve kaynak besleyen yeraltı suyu.

Yeraltı suyu beslemesi = Doğal suların veya geri kazanılmış suların bir akifere sızması veya enjeksiyonu, yeraltı suyu kaynağının yenilenmesini sağlar veya deniz suyu girişini önler.

Dolaylı içilebilir yeniden kullanım = Bkz. İçilebilir yeniden kullanım, dolaylı.

Endüstriyel su kullanımı = Endüstriyel işlemlerde ve işlemlerde kullanılan su. Başlıca endüstriyel su kullanıcıları, termal ve atomik enerji üretimidir.

Sulama suyu kullanımı = Ekinlerin ve meraların yetiştirilmesine yardımcı olmak veya parklar ve golf sahaları gibi rekreasyonel alanlarda vejetatif büyümeyi sürdürmek için arazilerde suyun yapay olarak uygulanması

Entegre su = Elde edilen ekonomik ve sosyal refahı adil ve sürdürülebilir bir şekilde en üst düzeye çıkarmak için su, arazi, kaynak planlaması ve ilgili kaynakların koordineli gelişimini ve yönetimini destekleyen bir süreç.

Peyzaj sulama = Golf sahaları, halka açık parklar, oyun alanları, okul bahçeleri ve spor alanları gibi uygulamalar için sulama sistemleri

Belediye su kullanımı = Şehir, kasaba ve toplu konutlar ile ev ve kamu hizmet ve işletmelerinin nüfusları tarafından yapılan su çekimleridir. Ayrıca, şehir su tedarik sistemlerinden yüksek kaliteli su tüketen kentsel nüfusun ihtiyaçlarını doğrudan sağlamak için kullanılan suyu da içerir.

İçilmeyen yeniden kullanım = Dolaylı veya doğrudan içilebilir yeniden kullanımı içermeyen tüm su yeniden kullanım uygulamaları.

Kişi başına su kullanım ı= Standart bir zaman diliminde, genellikle günde kişi başına kullanılan ortalama su miktarı.

İçilebilir su = Sağlığa zararlı riskleri olmayan insan tüketimine uygun su. İçme suyu terimi, genel olarak toplum tarafından daha iyi anlaşılan tercih edilen bir terimdir.

İçilebilir yeniden kullanım, doğrudan = Yüksek derecede arıtılmış geri kazanılmış suyun, ya doğrudan içme suyu dağıtım sistemine suyun bir arıtma tesisinin akış aşağı akışına veya bir su arıtma tesisinin hemen yukarı akışındaki ham su kaynağına verilmesi.

İçilebilir yeniden kullanım, dolaylı = Geri kazanılan suyun, içme suyu depolama rezervuarlarında veya bir yeraltı suyu akiferinde olduğu gibi bir ham su kaynağına planlı olarak dahil edilmesi, karıştırma ve asimilasyon ile sonuçlanarak çevresel bir tampon sağlanması.

Kamu su temini = Kamu ve özel su tedarikçileri tarafından çekilen ve evsel, ticari, endüstriyel ve termoelektrik enerji kullanımları için birden fazla kullanıcıya teslim edilen su.

Geri kazanılmış su = Faydalı bir şekilde (örneğin, sulama) kullanılmak amacıyla belirli su kalitesi kriterlerini karşılamak için çeşitli arıtma işlemlerinden geçen belediye atıksu. Geri dönüştürülmüş su terimi, geri kazanılmış su ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Yenilenebilir su = Bir ülkenin yüzey ve yeraltı suyu sistemlerine giren su. Bu su kaynaklarının tamamı kullanılamaz, çünkü ekonomik ve teknik olarak mümkün olan tüm depolama ve yönlendirme yapıları inşa edilmiş olsa bile, musluktan akıtılmasına engel olan bir yerde veya zamanda bazı şelaleler düşer.

Geri dönüş akışı = Kullanım noktasından serbest bırakıldıktan sonra bir yeraltı veya yüzey suyu kaynağına ulaşan ve böylece daha fazla kullanım için uygun hale gelen su.

Yüzeysel Akış = Yüzey akışlarında görünen yağışın bir kısmı. Bu, akarsu kanallarındaki veya üzerindeki yapay sapmalardan, depolamadan veya diğer insan işlerinden etkilenmeyen akarsu akışıyla aynıdır.

Sürdürülebilirlik = Gelecekte benzer faydalar için kapasiteyi azaltmadan mevcut bir sistemin faydalarını optimize etme ilkesi.

Sürdürülebilir Kalkınma = bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme yeteneğinden ödün vermeden karşılayan.

Terleme - Transpirasyon = Yaprağın stomalarındaki sıvı sudan atmosferin su buharına hal değişimine uğrayan topraktan alınan su.

Atık su = Evlerden, işyerlerinden, şehirlerden, sanayiden ve tarımdan deşarj edilen kullanılmış su. Belediye atıksu (kanalizasyon), endüstriyel atık su ve yağmur suyu gibi çeşitli eşanlamlı kullanımlar.

Su ıslahı = Tanımlanabilir arıtma güvenilirliği ve uygun su kalitesi kriterlerini karşılaması ile yeniden kullanılabilir hale getirmek için atık suyun arıtılması veya işlenmesi.

Suyun yeniden kullanımı = Tarımsal sulama ve endüstriyel soğutma gibi faydalı bir kullanım için arıtılmış atık suyun kullanımı.

Havza = Doğrudan yağış, kar erimesi ve diğer depolardan gelen suyun toplandığı ve suyun bir dere, nehir, sulak alan, göl veya okyanus gibi başka bir su kütlesine girdiği ortak bir çıkışa doğru yokuş aşağı aktığı doğal toprak birimi.

Çekilme = Yerden çıkarılan veya kullanılmak üzere bir dere veya gölden yönlendirilen su.



Mega Menu

blogger